Το άρθρο εξετάζει τον φιλελληνισμό, τόσο ως ιδεολογικό κίνημα όσο και ως λογοτεχνικό ρεύμα, που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αναλύονται οι ρίζες του φιλελληνισμού, οι φιλέλληνες ζωγράφοι και λογοτέχνες, καθώς και η συμβολή των Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση. Επιπλέον, αναφέρονται οι χώρες προέλευσης των Φιλελλήνων και οι κύριοι λόγοι που προκάλεσαν τον φιλελληνισμό.
Ο όρος "Φιλέλληνας" χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτούς που τρέφουν αγάπη για τους Έλληνες και τον ελληνικό πολιτισμό. Αναλύονται οι πρωτοπόροι του φιλελληνισμού και η παγκόσμια επιρροή που είχε το φιλελληνικό κίνημα. Επίσης, αναφέρονται οι διάφοροι τρόποι που εκδηλώθηκε ο φιλελληνισμός και η συμβολή των Φιλελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση.
Αναλύονται τα αίτια που προκάλεσαν τον φιλελληνισμό, όπως ο κλασικισμός, ο ομόθρησκος δεσμός, ο πολιτικός φιλελευθερισμός, ο ρομαντισμός, η διεθνής φιλανθρωπία και οι πολιτικές επιδιώξεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Επίσης, αναφέρονται οι χώρες προέλευσης των φιλελλήνων και η σημασία τους στην υποστήριξη της Ελληνικής Επανάστασης.