La 18 septembrie 1895 a fost deschisă Școala Comercială de Gradul I în București, având un corp didactic foarte bine pregătit, cu absolvenți deveniți personalități ale vieții economice și științifice ale României. Școala avea ciclul inferior numit gimnaziu comercial și ciclul superior numit liceu comercial. În timp, s-au făcut îmbunătățiri ale localului școlii, inclusiv un internat modern. În anul 1942, școala a devenit Liceul Comercial Regele Mihai I, iar în 1948 a devenit Școala Medie Tehnică de Administrație Economică. Ulterior, a fost redenumită în Liceul Economic Nr. 3 și apoi în Liceul Economic și de Drept Administrativ Nr. 3, cu profil economic, comerț și turism.
[Page 1]
După evenimentele din decembrie 1989, s-a impus o regândire a sistemului de învățământ în România. Astfel, în anul 1990-1991, Liceul Economic și de Drept Administrativ Nr. 3 a devenit Grupul Școlar Economic Administrativ și de Servicii "A.D. Xenopol", în onoarea istoricului și economistului Alexandru Dimitrie Xenopol. Acesta s-a născut la Iași în 1847 și a avut o carieră impresionantă în magistratură, ca profesor universitar și membru al Academiei Române. A fost un intelectual de forță, cu multiple preocupări în domeniul istoriei, filozofiei, economiei și sociologiei.
[Page 2]
Alexandru Dimitrie Xenopol s-a născut în 1847 la Iași și a urmat studii în filosofie, drept și istorie, obținând doctoratele în drept la Berlin și în filosofie la Giessen. A fost un adept al modelelor propuse de savanții germani și s-a remarcat prin analize istorice de valoare. A fost membru al Academiei Române și a avut o contribuție semnificativă în domeniul istoriei românilor. Xenopol a fost rector al Universității din Iași și a fost recunoscut internațional pentru meritele sale în domeniul istoriei, devenind membru al unor importante societăți academice europene. A decedat în 1920 la București, lăsând în urmă o moștenire academică valoroasă.
[Page 3]