Naissus

2021
2021

Savremena gimnazija II-4 NAISSUS Naissus Nevena Vasin Uros Tirnanić Andrea Milovanović “Life is short, and the world is wide.”

2021

GOKILEV ANITNATSNOK

AROTAREPMI GOKSMIR TUP ETIŽARTSI POSETITE ANTIČKI GRAD NAISSUS, DANAŠNJI NIŠ Spomenik Konstantinu Velikom u Nišu Mozaik "Meduza" u Medijani Niš se oduvek nalazio na raskrsnici balkanskih i U Naisu se, u trećem veku nove evropskih puteva. Još u antičko vreme pored Naisa ere, tačnije 280. godine, rodio je prolazio rimski put Via militaris, kasnije nazvan Konstantin Veliki, rimski car i Carigradski drum, koji je spajao rimske gradove osnivač Konstantinopolja. Singidunum (današnji Beograd) i Konstantinopolj (ili Carigrad, a današnji Istanbul). Pozivamo Vas da dođete u Niš i krenete putevima ovog velikog Prostor na kome se nalazi Niš bio je naseljen još u rimskog vreme srednjeg paleolita. O tome svedoče brojni putu posetićemo Konstantinovu arheološki lokalitetu vilu ili palatu sa oktogonom za Kremenac. Ime Niš najverovatnije potiče iz vremena koju postoje tvrdnje da je u njoj kada su naseobinom vladali Kelti. Konstantin ostaci, pronađeni na impteratora. rođen, Na kao tom i Medijanu, rimsko naselje koje je Rimljani su Niš osvojili u prvom veku pre nove ere. podignuto Tokom rimskog perioda Niš je bio veoma značajan vladavine. vojni i trgovinski centar, a u to vreme nosio je naziv Nais. za vreme njegove

GOKILEV ANITNATSNOK

UŠIN U OGALB OKSJIROTSI

UNAJIDEM UKSMIR I ULIV UVONITNATSNOK ETITESOP Palata sa oktogonom ili Konstantinova vila sa oktogonom, nalazi se između bedema turske tvrđave i tehničkih fakulteta, na lokalitetu „Gradsko polje“, oko 300 m u pravcu severozapada od središnjeg dela antičkog grada. Neki arheolozi tvrde da se car Konstantin rodio ovoj u prelepoj i ekskluzivnoj palati, koja je bila široka više od 60 metara, sa mozaičkim podom, zidnim grejanjem, vodovodom i freskama. Medijana, rimska Medijana (lat. Mediana) danas arheološki park u istočnom delu Niša, na pola puta za Nišku Banju, u vreme vladavine cara Konstantina Velikog, bila je rimsko naselje ili kompleks letnjih rezidencija tipa urbanih vila za odmor, uživanje i lečenje i privremeno boravište rimskih careva službenika, i kao i visokih veliko državnih poljoprivredno dobro i distributivni centar Municipijuma Nais, otvorenog tipa, pokraj puta, koji je od Naisa vodio ka istoku, prema Konstantinopolisu. Naselje je nastalo na samom kraju 3. ili početkom 4. veka. Konstantin Veliki je shvatio da je Medijana najbolje mesto za pokazivanje njegove moći i njegove ideologije. Hteo je da na ovom prostoru rođenja. pokaže mesto njegovog

UŠIN U OGALB OKSJIROTSI

EJICKARTA

UŠIN U ITEDIV ETEŽOM EVS ATŠ ETJADELGOP 01 NIŠKA TVRĐAVA 05 KONCENTRACIONI LOGOR CRVENI KRST 02 03 ĆELE KULA ČEGAR 06 07 SPOMEN-PARK BUBANJ SABORNA CRKVA U NIŠU 04 MEDIJANA 08 SIĆEVAČKA KLISURA

EJICKARTA

NIŠKA TVRĐAVA

Na obali Nišave, na ostacima rimskog vojnog logora, a potom rimskog grada Naisa, preko razorenog manjeg vizantijskog i srednjevekovnog Turci su utvrđenja, početkom 18. veka podigli snažnu tvrđavu. LOGOR CRVENI KRST Koncentracioni logor 12. februar (Crveni krst) malobrojnih je jedan fašističkih od logora koji su sačuvani u Evropi, a koji na autentičan način, svedoči o stradanju građana jugoistočne Srbije Niša u i Drugom svetskom ratu ĆELE KULA „Ćele kula“ je spomenik u svetu. od lobanja jedinstven Podignuta je srpskih ratnika, poginulih u bici na Čegru, kod Niša, koja godine. se odigrala Izgrađena je 1809. nakon bitke, po naređenju Hursid paše, tadašnjeg truskog zapovednika Niša, kasnije velikog vezira.

NIŠKA TVRĐAVA

BUBANJ

Mesto na kome je streljano preko 10.000 stanovnika Niša i okoline za svetskog vreme rata. poginulima Drugog U spomen podignut je spomenik u obliku tri stisnute pesnice, koji simbolizuje otpor naroda tokom Drugog svetskog rata. ČEGAR Na brdu Čegar, na mestu čuvene bitke iz Prvog srpskog ustanka podignut sećanja je na njihovog spomenik hrabre u znak ustanike komandanta, i vojvodu Stevana Sinđelića. SIĆEVAČKA KLISURA Park prirode i zaštićeno područje, gde imate mogućnost aktivnog odmora u prirodi. Ovde možete ići na rafting, slobodno penjanje, planinsko trčanje, planinarenje, mountin biking, off road jeep safari, paraglajding, a možete jednostavno uživati u seoskom ambijentu i predivnoj prirodi.

BUBANJ

?AŠIN OD ETEĐOD AD OKAK

KOLIKA JE CENA DOLASKA, SMEŠTAJA I ULAZNICA NA LOKALITETE U NIŠU? Razdaljina između Beograda i Niša je 237 km, dok je rastojanje vazdušnom linijom 199,81 km. Glavna saobraćajnica dolazi iz pravca Beograda i nastavlja na jug prema Solunu i Atini. Druga važna magistrala je put E80, koji od Jadranskog mora i Prištine vodi prema Dimitrovgradu, Sofiji, Istanbulu i dalje ka Bliskom istoku. Ukoliko dolazite autobusom, povratna karta Beograd – Niš košta oko 1.700 dinara (14,5 EUR). Ako se odlučite za prevoz vozom, karta Beograd – Niš za prvu klasu košta 1.413 dinara (12 EUR), a za drugu klasu 962 dinara (8,2 EUR). U Nišu se nalazi neđunarodni aerodrom “Konstantin Veliki“, sa direktnim letovima, po vrlo pristupačnim cenama, iz 12 gradova širom Evrope: Bazel, Malme, Dortmund, Memingen, Beč, Bratislava, Berlin, Milano, Dizeldorf, Stokholm i Cirih. Smeštaj možete naći u apartmanima po veoma povoljnoj ceni od 15 do 25 EUR po apartmanu. Ukoliko želite luksuzan smeštaj, možete odsesti u hotelima Ambasador ili Nais, gde je dvokrevetna soba oko 80 EUR. Cene ulaznica su identične za sve lokalitete u Nišu (Medijana, Ćele Kula, Logor, Arheološka sala) i iznose 200 dinara (1,7 EUR) za odraslu osobu, a 150 dinara (1,3 EUR) za učenike, studente i penzionere. Naša preporuka je da kupite ulaznicu koja važi za sve lokalitete zajedno i košta 300 dinara (2,6 EUR) za odrasle, a za studente, decu i penzionere 200 dinara (1,7 EUR). Preporučujem svim turistima da posete Niš, jer je on jedan od najstarijih gradova Evrope i kapija istoka i zapada. U njemu su rođeni imperatori Konstantin Veliki, Flavije Konstancije i Flavije Justin. To je mesto gde je Rimsko carstvo podeljeno na Istočno i Zapadno, između tadašnjih generala, a kasnijih imperatora Dioklecijana i Maksimilijana. Tako kažu istorijske činjenice. Ako dodam da je on i prestonica meraka i dobre hrane i da o njemu postoje brojne priče i legende, nadam se da nećete propustiti priliku da ga obiđete.

?AŠIN OD ETEĐOD AD OKAK

The world is a book and

those who do not travel read only one page.” Preporučujemo Vam da obiđete Niš, jer smatramo da je to jedno značajno mesto za Srbiju. Ima jako zanimljivih mesta i može se svašta pronaći. Srećan put! Lep provod :)

The world is a book andFlipbook Gallery

Magazines Gallery

Catalogs Gallery

Reports Gallery

Flyers Gallery

Portfolios Gallery

Art Gallery

Home


Fleepit Digital © 2021